Kirakók

Első kirakóimat magam készítettem el fából, de az utóbbi időben számítógéppel vezérelt lézeres marógéppel (CNC) vágják ki megrendelésre betűkivágó cégek, anyagában színezett plexiből. Egyelőre egy-egy prototípusom van belőlük, némelyikből még az sem.
Ha valaki játszik a kirakóimmal, ahogy megérti annak logikai alapját egyre szebb mintákat tud készíteni.
Kirakási segédlet a játékokhoz
A síkbeli kirakóim legtöbbjének több megoldása van. Ha valaki nem boldogul a kirakásukkal, akkor érdemes úgy hozzákezdeni, hogy a legkisebb elemeket félrerakjuk, a végére hagyjuk, s a nagyobb/legnagyobb elemeknek keresünk helyet először. A kis elemekhez csak akkor nyúljunk, ha már minden nagy elemet le tudtunk helyezni.
A másik könnyítő szempont lehet, ha megszámoljuk, hogy melyik elemből hány darab van és körkörösen szimmetrikusan építjük a játékot.
Ha elakadunk a kirakással érdemes megpróbálni a megnézni, hogy több egymás mellett lévő kisebb elem nem cserélhető-e fel egy nagyobb elemmel. Az így felvett kisebb elemek könnyebben lerakhatók.
Az egyes elemek egymással helyettesíthetőségét jobban megérthetjük, ha a játék előtt/helyett megnézzük, hogy melyik kisebb elem helyezhető rá egy nagyobb darabra, melyik kisebb elemekkel lehet lefedni egy nagyobb darabot.
Játszóházak
A kirakóimat, csempéimet esetenként játszóházakban is bemutatom, ahol ki lehet őket próbálni.
Kisebbek-nagyobbak, egyedül, vagy szülőkkel együtt játszanak és remélem, hogy ők is olyan jól érzik magukat, mint én.
A játszóházak szervezője legtöbbször az Élményműhely, olykor a Kiss Áron Magyar Játék Társaság is alkalmat ad ilyen szereplésre.
Az Élményműhellyel általában általános- és középiskolákban, egyetemeken, illetve a Kutatók éjszakáján lépünk fel. Az iskolai rendezvényeken legtöbbször előadást is tartok arról, hogy miként tervezem a játékaimat, a hallgató diákoknak beszélek a matematikai alapjairól, illetve egy játék továbbgondolásának kérdéseiről is. Az ilyen alkalmakkor mindig sok inspirációt kapok a résztvevőktől.
Az Élményműhely mozgalommal országszerte sok helyen jártunk, voltunk Egerben, Pécsett, Kaposváron, Ózdon, Csurgón, Dombóváron és Budapesten.

Néhány kirakóm, és egy kis csempe